Bali

Otok Bali je najzapadniji otok koji pripada Sundajskom otočju, a nalazi se u blizini ekvatora, na prijelazu iz Indijskog u Tihi ocean. Smješten u predjelu ekvatora sa stotinama kilometara dugim pjčanim plažama i velikim talasima, Bali predstavlja mamac za sve hedoniste, ljubitelje prirode i eksremnog sporta. U unutrašnjosti ostrva susrešćete se sa pješčanim poljima, riječnim brzacima, vulkanskim kraterima, pećinama i tropskim šumama u kojima živi oko 280 vrsta ptica čija pjesma, u kombinaciji sa mirisima ostrva, čini da se na Baliju stvarno osećamo kao na ostvu Bogova.

 

How to travel Bali



Sušna sezona traje od aprila do oktobra, a kiše padaju od okrobra do aprila mada se može desiti da kiša padne i u suhoj sezoni ili bude suho u vrijeme kiše. Najbolje posjetiti Bali je na proljeće li ljeto, ako želite da ga upoznate u punom sjaju plovite čistim morima, surfate ili plivate sa delfinima.no međutim mana je što tada skoro svi turisti posjećuju otoke pa su cijene smještaja i hrane puno veće u odnosu na kišnu sezonu 

Bali je destinacija za sve, budući da je jedinstvena mješavina modernih turističkih naselja koja su se izvrsno nadopunila s prirodom i dugim pješčanim plažama. Tu je i bogato povijesno-vjersko naslijeđe, a stanovnici Balija su naročito ponosni što su uspjeli sačuvati vjersku tradiciju, koja se očituje u svakodnevnom životu i u arhitekturi – veličanstvenim hramovima i palačama.

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država, ali balinežansko stanovništvo je 90% hinduističko. Imaju običaj pravljenja košarica od palminih listova i pruća koje prinose kao dar bogovima. Pune ih cvijećem, voćem, mirišljavim štapićima i novčićima. Pripazite da slučajno ne stanete na neku od košarica jer to je strogo zabranjeno.

 

Strancima nije dozvoljen ulazak u većinu hramova na Baliju. Za ulazak u hramove koje smijete obići dobit ćete pareo  da se ogrnete. 

Batuan Temple jedan je od najljepsih hramova na Baliju star je oko 1000 godina i jedan je od tri najstarija hrama u selu Batuan. 

Pored Batuan Temple jedan od glavnih hramova je i Uluwatu hram koji se nalazi na samom rubu litice i ujedno je sveto mjesto za stanovnike Balija. Ime hrama doslovno u prijevodu znaci "vrh kamena” ili “stijena”.  

 

Ukoliko odlučite da obilazite hram Uluwatu treba da pripazite na nesvakidšnju stvar majmune koji kradu, već ste vjerovatno vidjeli u filmovima kako lopovi obučavaju majmune da kradu. No to nije slučaj na Baliju. Majmuni većinom kradu stvari kako bi trampili za hranu. Zato ukoliko budete obilazili neki od hramova koji se nalaze pored šuma kroz koje morate proći sklonite sve što bi im privuklo pažnju. 

Plaže  

Nesvakidašnji popis prekrasnih plaža vjerojatno je najočitiji razlog za posjet ovom tropskom raju u indonezijskom arhipelagu. Svaka plaža ima svoj šarm, od mekog bijelog pijeska i vapnenačkih stijena do ekstremnih sportova na vodi i ronjenja. Od glavne plaže koja je svima najprimaljivija – Kute i luksuznih naselja Nusa Dua do skrivenih, udaljenih plaža sačuvanih od gužve. Ovdje postoji plaža za svakoga, svaku potrebu i svako raspoloženje.

 

 

Plaža Legian je najpopularnija među turistima Ime u prijevodu znači slatko.Plaža je bijela, a po želji možete hodati po nekoliko kilometara u mekom pijesku. Ima dosta barova i restorana ako krenete i želite odmor. 

Plaže  

Nesvakidašnji popis prekrasnih plaža vjerojatno je najočitiji razlog za posjet ovom tropskom raju u indonezijskom arhipelagu. Svaka plaža ima svoj šarm, od mekog bijelog pijeska i vapnenačkih stijena do ekstremnih sportova na vodi i ronjenja. Od glavne plaže koja je svima najprimaljivija – Kute i luksuznih naselja Nusa Dua do skrivenih, udaljenih plaža sačuvanih od gužve. Ovdje postoji plaža za svakoga, svaku potrebu i svako raspoloženje. 

 Plaža Kuta duga je 8km i pored plaze Legian jedna je od najposjecenijih blago zlatni i veoma plitki pijesak idealni su za gledanje najljepsih zalazaka sunca. Na plaži nema koraljnih grebena niti stijena pa je zato idealna i za windsurfere. Idealna je i za mlade jer nocni klubovi rade do jutarnjih sati a danju mozete posjetiti restorane i barove duž cijele plaže. 

Ukoliko volite morske sportove posebno surfanje onda su za vas plaze  Plaža Balangan, Echo i mnoge druge. 

 

Na Baliu možete da vidite i crne plaže.  Vjerovatno ste čuli da postoje svakakve boje pijeska, kao što su roze ili sasvim bijela. Ipak, mnogi će se začuditi na pomen crnog pijeska. Suprotno tome, na Baliju je sasvim normalno da pijesak bude crne boje i mještani tu ne vide ništa čudno. 

U pitanju je jedan prirodni fenomen. Naime, na ovom ostrvu postoje vulkani, te je dobar deo zemljišta u njihovoj blizini sasvim crn, jer je nastao od stegnute lave. Tako i plaže nedaleko od vulkana su crne, što je lijep kontrast sa bistrim, plavim morem.Ukoliko želite da posjetite jedan od vulkana onda je za vas idealno da odete na izlet i posjetite otok JavI.

 

 

 

10 godina iskustva

Iza nas je dugogodišnje iskustvo u turističkom sektoru + obrazovanje u turizmu, koje ćemo maksimalno iskoristiti kako bismo Vam pružili što kvalitetniju uslugu.

Širok spektar usluga

Najbolje ponude za individualna, grupna, bračna, biznis putovanja, uz odabir kvalitetnog smještaja kako biste proveli Vaš savršeni odmor!

1.7+ miliona opcija smještaja

U ponudi preko 1.7+ miliona smještajnih opcija, preko 120 suppliera za smještaj, aviokarte, transfere, rent-a-car i grupne bookinge

Uvijek dostupni

Tokom putovanja putnicima je na raspolaganju emergency telefon koji mogu pozvati u slučaju hitnosti. Naši putnici nikada ne putuju sami.

Copyright © 2022 - All rights reserved | Developed by ID-S