EGIPAT - Destinacije za Ljeto 2024

Ljetovanje u Egiptu je iskustvo koje trebate doživjeti!

Egipat je još jedna destinacija koju zasigurno trebate posjetiti jer je jedna od najfascinantnijih turističkih destinacija na svijetu, poznata po svojoj bogatoj historiji, kulturnom nasljeđu i prirodnim ljepotama. Smješten na sjeveroistoku Afrike, Egipat nudi raznolike mogućnosti za ljetovanje koje će zadovoljiti različite interese i ukuse putnika.

Egipat je fascinantna destinacija koja nudi nešto za svakoga. Bilo da ste ljubitelj historije, avanturist, ili jednostavno tražite opuštanje na plaži, Egipat će vas očarati svojim bogatstvom i raznolikošću. 

Pogledaj

PROGRAM PUTOVANJA

Ili pošalji

UPIT za EGIPAT

Idemo sada na pojedinosti

Historijske i kulturne znamenitosti Egipat je dom nekih od najpoznatijih svjetskih povijesnih znamenitosti. Piramide u Gizi, uključujući Veliku piramidu, jedno su od sedam svjetskih čuda i nezaobilazna su destinacija za sve posjetitelje. U blizini se nalazi i Sfinga, monumentalna statua koja čuva tajne drevnog Egipta. Luxor, poznat kao najveći muzej na otvorenom, nudi posjetiteljima priliku da istraže hramove Karnak i Luxor, kao i Dolinu kraljeva, gdje su pokopani mnogi faraoni.

Kairo glavni grad Egipta, kombinuje moderni život s bogatom historijom. Grad je prepun muzeja, uključujući Egipatski muzej koji čuva blaga Tutankamona. Kairo je također poznat po svojim živopisnim bazarima, poput Khan El Khalili, gdje možete kupiti suvenire, začine i rukotvorine. Ne propustite posjetiti džamiju Al-Azhar i park Al-Azhar, koji nudi prekrasan pogled na grad.

Crveno more Egipat je poznat po svojim prekrasnim plažama i kristalno čistom moru. Hurgada i Sharm El Sheikh su najpopularnija ljetovališta na obali Crvenog mora. Ova mjesta nude luksuzne hotele, all-inclusive pakete i brojne aktivnosti na vodi, uključujući ronjenje, snorkeling i jedrenje. Podvodni svijet Crvenog mora jedan je od najbogatijih na svijetu, s koraljnim grebenima i raznolikim morskim životom.

Pustinja i oaze Egipat nije samo zemlja povijesnih spomenika i plaža. Pustinja Sahara nudi jedinstvene avanture, poput safarija na devama, vožnje quadovima i noćenja pod zvijezdama4. Oaze poput Siwe pružaju miran bijeg od užurbanog gradskog života, s prirodnim izvorima i palmama koje stvaraju idiličan ambijent.

Rijeka Nil Krstarenje Nilom je nezaboravno iskustvo koje vam omogućuje da istražite drevne hramove i grobnice dok plovite najdužom rijekom na svijetu. Mnogi brodovi nude luksuzne smještaje i vrhunsku uslugu, čineći vaše putovanje još ugodnijim. Posjetite Asuan, poznat po svojoj visokoj brani i hramu Philae, te Edfu, gdje se nalazi jedan od najbolje očuvanih hramova u Egiptu.

Klima i najbolje vrijeme za posjet Egipat ima suptropsku klimu s vrućim ljetima i blagim zimama. Najbolje vrijeme za posjet Egiptu je od Oktobra do Aprila, kada su temperature ugodnije za razgledavanje i aktivnosti na otvorenom. Ljetni mjeseci mogu biti vrlo vrući, posebno u unutrašnjosti zemlje, ali obalna područja poput Hurgade i Sharm El Sheikha nude osvježenje uz more.

Gastronomija Egipatska kuhinja je bogata i raznolika, s jelima koja odražavaju dugu historiju i kulturne utjecaje. Ne propustite kušati tradicionalna jela poput koshari, mješavine riže, leće i tjestenine, ili ful medames, jelo od kuhanih graha. Mnogi restorani nude i međunarodnu kuhinju, tako da će svaki posjetitelj pronaći nešto po svom ukusu.

 

Najbolja mjesta za ljetovanje u Egiptu:

Sharm El Sheikh

je jedno od najpoznatijih ljetovališta u Egiptu, smješteno na južnom vrhu Sinajskog poluotoka. Ovdje možete uživati u kristalno čistom moru, ronjenju i snorkelingu na koraljnim grebenima. Plaže poput Naama Bay i Ras Um Sid su posebno popularne.

Hurgada

je još jedno popularno odredište na obali Crvenog mora. Plaže poput Dream Beach i Sahl Hasheesh nude luksuzne hotele i brojne aktivnosti na vodi. Ostrvo Giftun, koje se nalazi u blizini, idealno je za jednodnevne izlete i istraživanje podvodnog svijeta.

Marsa Alam

je poznata po svojim netaknutim plažama i bogatom morskom životu. Plaže poput Abu Dabbab i Sharm El Luli su savršene za ronjenje i snorkeling. Ovdje možete vidjeti morske kornjače, delfine i razne vrste riba.

El Gouna

je luksuzno ljetovalište smješteno sjeverno od Hurgade. Ovo mjesto nudi prekrasne plaže, golf terene i brojne restorane. Plaža Zeytouna je popularna među turistima zbog svojih pješčanih dina i kristalno čistog mora.

Dahab

je manje komercijalizirano odredište, idealno za one koji traže mirniji odmor. Plaže poput Blue Hole i Lighthouse su poznate po izvrsnim uvjetima za ronjenje i snorkeling. Dahab također nudi brojne kafiće i restorane uz obalu.

Ain Sokhna

je popularno odredište za vikend izlete, smješteno blizu Kaira. Ovdje možete uživati u mirnim plažama i toplom moru. Plaže su idealne za porodice i one koji traže opuštanje.

 

Makadi Bay

je luksuzno ljetovalište smješteno južno od Hurgade. Ovdje možete uživati u all-inclusive hotelima, golf terenima i brojnim aktivnostima na vodi. Plaže su poznate po svojoj ljepoti i čistom moru.

Soma Bay

je ekskluzivno ljetovalište poznato po svojim luksuznim hotelima i golf terenima. Plaže su idealne za sunčanje, plivanje i razne vodene sportove.

Taba

je smještena na sjevernom dijelu Crvenog mora, blizu granice s Izraelom. Ovdje možete uživati u mirnim plažama i prekrasnom pogledu na zaljev Aqaba. Plaže su idealne za opuštanje i ronjenje.

Ras Shitan

Ras Shitan je popularno odredište za kampiranje i opuštanje na plaži. Ovdje možete uživati u mirnom okruženju, daleko od gužve i buke.

Korisne informacije koje treba uzeti u obzir ukoliko se odlučite na ljetovanje ili posjetu Egiptu:

Vrućina Ljetni mjeseci u Egiptu mogu biti izuzetno vrući, s temperaturama koje često prelaze 40°C. To može biti neugodno za razgledavanje i aktivnosti na otvorenom, posebno u unutrašnjosti zemlje.

Gužve Popularne turističke destinacije poput piramida u Gizi, Luxora i plaža u Hurgadi i Sharm El Sheikhu mogu biti vrlo prometne, posebno tokom vrhunca turističke sezone. To može smanjiti užitak i otežati pristup nekim znamenitostima.

Kvaliteta vode U nekim dijelovima Egipta, kvaliteta vode iz slavine može biti upitna. Preporučuje se piti flaširanu vodu kako bi se izbjegle moguće zdravstvene tegobe. Kao i za svaku destinaciju, preporučujemo da obavezno koristite probiotike.

Kultura i običaji Egipat je zemlja s bogatom kulturom i tradicijom, ali neki turisti mogu naići na kulturne razlike koje zahtijevaju prilagodbu. Na primjer, odijevanje koje je prihvatljivo u zapadnim zemljama može biti neprikladno u nekim dijelovima Egipta.

Sigurnost Iako je većina turističkih područja u Egiptu sigurna, povremeno se mogu pojaviti sigurnosni problemi. Preporučuje se pratiti savjete lokalnih vlasti i izbjegavati putovanja u određene regije. Ne moramo napominjati da u gužvi držite torbice uz sebe.

Napadi insekata U nekim područjima, posebno blizu vode, mogu biti prisutni komarci i drugi insekti. Preporučujemo da sa sobom ponesete Autan u spreju.

Napojnice U Egiptu je uobičajeno davati napojnice za razne usluge, što može biti neočekivano za neke turiste. Ovo može povećati ukupne troškove putovanja ali isto tako možete računati i na bolju uslugu (svi vole pare :)).

Promet u velikim gradovima poput Kaira može biti haotičan i stresan, posebno za turiste koji dolaze iz manjih zemalja poput naše. Vožnja može biti izazovna za one koji nisu navikli na lokalne prometne uvjete.

Jezična barijera Iako mnogi ljudi u turističkim područjima govore engleski, jezična barijera može biti problem u manje turističkim dijelovima zemlje. Učenje nekoliko osnovnih fraza na arapskom može biti korisno.

Cjenkanje je uobičajeno na tržištima i u trgovinama, što može biti neugodno za neke turiste. Važno je biti spreman na pregovaranje cijena. To je jednostavno kultura.

 

Unatoč ovim manama, Egipat je i dalje fascinantna destinacija koja nudi mnogo toga za vidjeti i doživjeti. Ako se dobro pripremite i budete svjesni ovih izazova, vaše putovanje može biti vrlo ugodno i nezaboravno.

10 godina iskustva

Iza nas je dugogodišnje iskustvo u turističkom sektoru + obrazovanje u turizmu, koje ćemo maksimalno iskoristiti kako bismo Vam pružili što kvalitetniju uslugu.

Širok spektar usluga

Najbolje ponude za individualna, grupna, bračna, biznis putovanja, uz odabir kvalitetnog smještaja kako biste proveli Vaš savršeni odmor!

1.7+ miliona opcija smještaja

U ponudi preko 1.7+ miliona smještajnih opcija, preko 120 suppliera za smještaj, aviokarte, transfere, rent-a-car i grupne bookinge

Uvijek dostupni

Tokom putovanja putnicima je na raspolaganju emergency telefon koji mogu pozvati u slučaju hitnosti. Naši putnici nikada ne putuju sami.

Copyright © 2022 - All rights reserved | Developed by ID-S